Juha Hassalan perhe

Kaarle Vitikkalan ja Eeva Kristiina Vikbergin esikoispoika Juha (10.9.1782-18.5.1840) oli 29-vuotias naidessaan 16.6.1812 vain 16-vuotiaan Kaisa Hassalan (24.10.1795-8.1.1844) ja siirtyessään näin isänsä tapaan kotivävyksi Kokemäen Hassalan ratsutilalle. Vitikkalan sukuun Hassala tuli vuoden 1812 kesäkuussa, jolloin Juha Vitikkala avioitui Kaisa Hassalan kanssa. Juha kuoli eläkevaarina Hassalan tilalla 57-vuoden iässä ja Kaisa muutaman vuoden myöhemmin 48-vuotiaana. Juha ja Kaisa Hassala on haudattu Hassalan hautamuuriin Kokemäen vanhalla hautausmaalla.

Hassala-nimen alkuperä tulkinnanvarainen. Mahdollisesti liittyy pähkinään, ja sen saksalaiseen vastineeseen. Pähkinöitä on aikanaan kasvanut monipolvisilla jokivarsilla.

Pariskunnalle syntyi kaikkiaan kuusi lasta, joista aikakauden ankarille olosuhteille tyypillisesti osa menehtyi jo nuorina, esikoinen Kaarle Fredrik kuoli 5 kuukauden ja neljäs lapsi Maria Matilda kuoli 7 kuukauden ikäisenä. Muut lapsista Eeva Agata, Stiina Loviisa, Maria Matilda (nuorempi) ja Edla elivät 40-62 -vuotiaiksi kasvattaen sukuhaaran jälkeläisten määrää puolisoittensa kanssa.

Hassalanniemi sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kokemäen kirkolta. Asuinpaikkana se on vanha, erityisesti niemen kärki, luonnonkaunis paikka, ilmastollisesti edullinen, joki kulkureittinä ovat houkutelleet.

Hassala ollut talona olemassa jo 1500-luvulla edustaen vakiintunutta viljelys- ja asuinpaikkaa. Yksinäistalo muodosti samalla kylän. Hassala tuli jo varhain ratsupalvelun piiriin eli rustholliksi

Alkuun peltoja oli rajoitetusti, mutta ajan myötä niitä raivattiin lisää. 1700-luvun alkuun mennessä kaikki lähellä jokivartta oleva viljelyskelpoinen maa oli jo viljelysmaata

Isännyyksiä Hassalassa on ollut useita. Kaisan vanhemmat, ratsutilallinen Erkki Pietarinpoika Hassala ja puolisonsa Maija Antintytär olivat isännöineet ja emännöineet Hassalaa 1800-luvun alusta.

Hassalan ratsutila on kuulunut aikansa suurtiloihin Kokemäellä. Sen alaisuuteen kuuluivat silloin myös Ronkan ja Viikarin yksinäistalot.

Juha ja Kaisa Hassalan jälkeen Hassalan ratsutila oli suvussa kahden polven ajan. Tilan tarina Vitikkalan suvussa päättyi vuonna 1882, jolloin tilan osti Juho Fredrik Horelli. Omistus on edelleen Vitikkalan suvun ulkopuolella. 

Hassalan tilan päärakennus on säilynyt hyvin, se toimii nykyään vapaa-ajan asuntona.

Kuvissavuodelta 2019 on päärakennus molemmilta sivuilta ja vanha aitta. Kaikki ovat ulkoisesti saman näköisiä kuin noin 100 vuotta sitten.