Helsinki 2019

Sukukokous 18.5.2019 Lauttasaari

Vitikkalan suku kokoontui keväisenä lauantaina 18.5.2019 Helsinkiin Lauttasaaren yhteiskoululle viettämään sukujuhlaa jo 27:nnen kerran. Lähes 110-päinen joukko suvun jäseniä oli kokoontunut tilaisuuteen. Mukana oli vanhoja ”konkareita” ja ilahduttavan paljon myös nuorempien polvien edustajia kokoontuneina muistelemaan menneitä ja luomaan uusia verkostoja.

Päivän teemana oli ”Ajankuvia”. Se koko yhteen päivän ohjelman osa-alueita, kuten esimerkiksi juhlaesitelmä, historiatiedon kertyminen ennen ja nyt, sukutietous, Vitikkalan Viesti tiedonvälityksen jatkumona, valokuvat tiedon ja tarinoiden välittäjinä. Valokuvanäyttely ja mahdollisuus kuvamuistoon täydensivät teeman kokonaisuutta.

Ennen sukujuhlaa oli yhteinen lounas. Koulun emäntä apuvoimineen oli valmistanut juhlaväelle maukasta lohta lounaaksi. Yhdeltä siirryttiin koulun auditorioon ja sukujuhlaan.

Sukuneuvoston jäsen Anneli Kesola Sjöstedtin haarasta esitti (laulu ja piano) keväisen kappaleen, joka yhdisti mm. runon ja oman 90-luvulla tekemänsä Kaarle Vitikkalasta kertovan sävellyksen ”Sama elää aate”.

 Suvunvanhimman puheen jälkeen juhlamenojen ohjaaja, Antti Sauraman antoi lyhyen ja tiiviin tietoiskun Vitikkalan suvun ja sen seitsemän sukuhaaran pääkohtiin. 

FM Katja Weiland-Särmälän juhlaesitelmä käsitteli 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun pappilaelämää ja aikakauden tapoja ja tapahtumia laajemminkin. 

Sukujuhlaan oli kerätty noin 120 valokuvan kokoelma suvun vaiheista. Niitä esitettiin sekä paperitulosteina että isoilla näytöillä digitaalisesti. Kuvia oli esillä sukuhaaroittain ja erilliset kokoelmat sukuun liittyvistä haudoista ja pappiloista. Valokuvanäyttely herätti laajaa kiinnostusta. Näyttelyä on  kommentoitu pienempiä kuvaryhminä Vitikkalan sujetusaa FB-ryhmässä. 

Tilaisuus päättyi perinteen mukaan Satakunnan lauluun. Sanojen taustalla ollut kuva liittyi osaltaan ”Ajankuvia”- teemaan. Vuoden 2018 elokuussa otetussa kuvassa oli viimeinen silta saavuttaessa Vitikkalan luodolle. Kokemäenjoen vasemmalla rannalla näkyneet pellot ovat aikanaan kuuluneet Kaarle Vitikkalalle.

Lauttasaareen kokoontunut joukko sukua oli iloisella mielellä ja saatu palaute oli kokonaisuutena myönteistä. Kesän jälkeen alkaa seuraavan sukujuhlan valmistelu. Tilaisuus on noin kolmen vuoden päästä vuonna 2022, paikka ja aika tarkentuvat myöhemmin.