Hautamuistomerkit kertovat

Haudat ja hautamuistomerkit kertovat menneistä ajoista, historiasta, suvuista ja sukupolvista, merkkihenkilöistä, ammateista ja aikansa tyylisuunnista. Muistomerkeissä näkyy kansanomaisuuden vaatimaton kauneus ja sisällöllinen monipuolisuus. Katsojan näkökulma voi liittyä omaan perheeseen, lähiomaisiin, ystäviin, sukututkimukseen, paikallis- tai valtakunnan historiaan. Joskus satunnainen kulkija voi poiketa hautausmaalle yleisestä mielenkiinnosta tai hiljentymään.

Vuosien myötä uudemmat sukupolvet etääntyvät vanhasta historiasta. Hautojen hoitoon aikanaan liittyneet erilaiset ainaishoidot ovat tulleet tiensä päähän ja ylläpito vaatii muita ratkaisuja. Haudat voivat pahimmillaan jäädä kokonaan unohduksiin. Muutamat seurakunnat ilmoittavat, ettei vanhoja historiallisia hautoja oteta uudelleen käyttöön vaan ne säilytetään kulttuurihistoriallisena muistomerkkinä. Tämäkin vaihtelee paikkakunnittain eikä säilyttäminen aina ole automaattisesta. Hautojen tietoja voi ja kannattaa kerätä tuleville polville.

Kokemäen seurakunnalla on nykyään neljä hautausmaata

 Vitikkalan Suku on aikojen kuluessa kasvanut ja levinnyt laajalle alueelle. Kokonaiskuvaa ei liene kenelläkään eikä sen muodostaminen ole helppoa. Suvun hautoja on kaikilla Kokemäen hautausmailla kuten Hassalan hautaholvi Kokemäen vanhalla hautausmaalla, Kaarle Vitikkalan hauta Kokemäen kirkon hautausmaalla.  Esivanhempien hautoja löytyy Turun tuomiokirkosta, Turusta, Raumalta kuten Kaarle Grönholmin hauta, Espoosta sekä lukuisilta muilta paikkakunnilta. Tietoja täydennetään myöhemmin.