Säteri

Sijaitsee Sipilän kylässä.

Säpilän Säteri

Tila oli aikanaan perintöluonteinen säteriratsutila Kokemäen Säpilässä. Sen oli muodostanut vuonna 1664 ”Vitikkalan herra” Gotthard Friedrich (Fredrik) Baranoff kahdesta tilasta, jotka hänen isänsä Kassari Baranoff oli saanut 1600-luvun alussa. Baranoffien jälkeen tilalla oli useita omistajia.

Vuonna 1793 silloinen omistaja, kapteeni Samuel Niklas von Pfaler, myi tilan huutokaupassa. Tilaisuudesta on säilynyt tarina, joka on kirjattu myös Vitikkalan sukukirjoihin. Tässä lainaus kirjoista.

”Huutokauppapäivänä kokoontui Säterille huutajia, joiden joukossa oli Vitikkala, arkipuvussa, tuohikontti selässä. Huutokauppa alkaa ja tuohikonttimies huutaa muiden muassa. Myyjät kun olivat toiselta paikkakunnalta, eivät miestä tunteneet, ja itsepäisesti kun hän yhä vain korottaa hintaa muiden yli, niin talo lopulta lyödään hänelle. Heti sitten myyjät kysyivät, missä ovat takaukset. Lienevät näet arvelleet, ettei miehellä ole millä huutonsa vastaa, joten talo tulee uudelleen myytäväksi. Kysymykseen Vitikkala vastaa: ’Tuolla seisoo takausmies ovenpielessä’. Tuohikontti oli näet siellä penkillä. Sitten hän ottaa ’takausmiehensä’, lukee rahat pöydälle ja sanoo: ’Tässä ovat takaukset’. Myyjät silloin hämmästyvät ja vaativat taloa uuteen huutoon, oli muka mennyt liian halvalla. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, sillä talon hinta oli kokonaan maksettu ja oli niin ollen ostajan.”

Talon kauppahinta 2777 riikintaalaria, 37 killinkiä, 4 runstykkiä.

Säterin tila oli Kaarle Vitikkalan omistuksessa seuraavat 37 vuotta. Kaarlen omaisuuden jakosopimuksessa Säteri määrättiin Fredrik Grönholmille vuonna 1830. Tila säilyi Fredrikin perheen omistuksessa tiettävästi 1800- ja 1900-lukujen vaihteen paikkeille. Nykyisten, suvun ulkopuolisten, omistajien kerrotaan ostaneen tilan Grönholmeilta.

Kuvissa keväältä 2019 on päärakennus, väentupa ja navetta. Päärakennuksen oikeassa päädyssä on ollut välillä erikoisen näköinen, talon kokonaisuudesta poikkeava laajennus. Se on purettu ja vanha päärakennus vaikuttaa asumattomalta. Tilalle on rakennettu uudisrakennus (ei näy kuvassa), joka

ilmeisesti on nykyinen uusi päärakennus. Väentupa ja navetta ovat vanhoja. Rakennusten rakennusajankohta ei ole tiedossa.

Säterin ja Vitikkalan etäisyys toisistaan on kuutisen kilometriä linnuntietä. Mutkitteleva Kokemäenjoki on tuonut liikkumiseen omat haasteensa. Nykyään välimatka maantie- ja siltayhteyksien aikana on n 20 km suuruusluokkaa.

Heikki Keravuori