Fredrik Grönholm

 Vitikkalan rusthollin kolmas aikuiseksi elänyt lapsi Fredrik Grönholm (1787-1860) lähti kotoa Kokemäeltä Turkuun opiskelemaan ylioppilaaksi ja papiksi. Opintoja varten sukunimi Vitikkala ruotsalaistettiin Grönholmiksi. Vitikkalan rusthollihan sijaitsee Kokemäenjoen keskellä vihreällä (=grön) saarella (=holm).

Fredrik valmistui ylioppilaaksi 21-vuotiaana vuonna 1808, sen jälkeen vuorossa oli mm.pappisvihkimys 1812, filosofian maisterin tutkinto 1815, kappalaisen tehtävä 1827, Kokemäen kirkkoherraksi nimittäminen 1833, jota virkaa hän hoiti kuolemaansa asti vuoteen 1860. Rovastin arvonimi 1838 ja lääninrovasti 1852. Varsin paljon vaiheita siis. Fredrikin luonteesta tai muista ominaisuuksista minulla ei ole tietoa, onko jollain?

Fredrikin vaimoksi vihittiin Elisabet Charlotta Tennberg, joka myös oli pappisperheestä: Kangasalan kirkkoherran tytär. Perheeseen syntyneet viisi lasta elivät kaikki aikuisiksi. Peräti kaksi lasta päätyi serkusavioliittoon, mikä oli tuolloin varsin yleistä ja käytännölliseksi koettua. Tytär Elisabet Fredrika avioitui serkkunsa, Turun oikeuspormestari Karl Julius Amandus Grönholmin (Kaarle Grönholmin poika) kanssa. Toinen tytär Amanda Charlotta meni niin ikään serkkunsa, Maija Järvenpään pojan kirkkoherra Nestor Järvisen kanssa naimisin ja päätyi lopulta ruustinnaksi Juvan pappilaan Etelä-Savoon asti.

Alla olevassa kuvassa on Juvan pappilassa ollut kalusto, joka on edelleen suvun käytössä Pietarsaaressa. Toisessa valokuvassa on Juvan pappilan sali 1900-luvun alusta, ja kuvassa erottuu ensimmäisen kuvan pöytä sekä toinen tuoleista. Nestor Järvisen kuoltua 1901 leski Amanda Charlotta ja lapset saivat jäädä viettämään ns. armovuosia pappilaan, kunnes he muuttivat Mikkeliin ja ottivat mm. kyseiset kalusteet mukaansa. Kolmannessa kuvassa pappilan pehtoorin talo, myös 1900-luvun alusta.

Fredrikin ja Elisabetin muut lapset olivat Selma Kristina, Kaarle Fredrik ja Johan Vilhelm.

Pappisuraan liittyvä lähde, josta löytyy paljon tietoa: https://kansallisbiografia.fi/papisto/henkilo/270

Kuvauksen ja kuvat on julkaissut  Laura Karhumäki suvun FB sivulla 2018.

Fredrik Grönholm on haudattu Kokemäen vanhalle hautausmaalle.